Den store jernklokke ringer, så det kan høres i miles omkreds. Den hænger ikke inde i et tårn, som vi kender det idag, men i stor flot og solid trækonstruktion - en klokkestabel ved siden af kirken…
Alle fra landsbyen og de omkringliggende gårde går op mod kirken, det er tid til højmesse...
Sådan kunne det have foregået for næsten 1000 år siden… og nu får du også chancen for at opleve det.... Bork Vikingehavn får i perioden d. 23.-27. juni besøg af 15 europæiske håndværkere, der sammen med museets håndværkere og frivillige skal rekonstruere en klokkestabel til havnens kirke.
En historisk nybygning...
Det er gruppen ”Vast-View”, der bruger og formidler gamle byggetekniske færdigheder og håndværk. Udover arbejdet med at bygge en klokkestabel, vil der torsdag blive udvundet trætjære, som klokkestablen skal tjæres med. Kom og besøg Bork Vikingehavn imens de internationale håndværkere er i gang. Se dem arbejde og hør dem fortælle om projektet og de historiske håndværk, de levendegør.
En klokkestabel med næsten 1000 års historie?
I sen vikingetid og middelalder var kirkeklokken ofte hængt op i en klokkestabel. En klokkestabel er et simpelt lille tårn ved siden af kirken, som man eksempelvis kender det fra Mårup Kirke i Lønstrup, der var med i filmen Babettes Gæstebud.
Trækirken på Bork Vikingehavn
På Bork Vikingehavn har Ringkøbing-Skjern Museum rekonstrueret en vikingetidskirke efter fund fra bla. Vorgod Kirke. Kirken blev indviet i 2010 af biskoppen i Ribe og kan lejes til kirkelige handlinger.
Et EU-projekt, hvor historien bringes ind i fremtiden...
Vast-View projektet er støttet af EU Kommissionens ”Leonardo da Vinci, Transfer of Innovation” program, og der kommer mellem 15 - 20 deltagere fra Island, Tyskland, England, Rumænien og Danmark. Projektet har arbejdet i mange lande i Europa med at bygge eller genopbygge historiske steder sammen med lokale frivillige. Besøget af Vast-View projektet foregår i samarbejde med Varde Museum, hvor der de pågældende dage også vil være aktiviteter.
Kontakt:
Projektleder Vast-View: Jolande Leinenbach. Tlf. 31 55 03 23 / jl@edco.dk. www.vast-view.eu/info
Kommunikationsmedarbejder ved Ringkøbing-Skjern Museum Iben Granum Møller. tlf. 97 36 23 43. igm@levendehistorie.dk
Praktisk information
I dagene d. 23.-27. juni har Bork Vikingehavn åbent alle dage kl. 11-16. Entre 50 kr. Børn gratis.
Adresse: Vikingevej 7, 6893 Hemmet
Entre: Entre: Voksne 50 kr., børn og unge under 18 år er gratis.