Historien om Lyngvig Fyr
Lyngvig Fyr er bygget i 1906 efter en tragisk stranding ved den jyske vestkyst. Da fyret blev bygget krævede det tre mennesker at passe fyrtårnet, og sørge for, at det altid lyste. I dag sender fyret stadig sin beskyttende lyskegle udover klitten hver nat.
Jernkysten
En mørk aften i 1903 går et norsk skib på grund ud for den jyske vestkyst. Besætningen springer i redningsbådene og forsøger at redde livet. Men forgæves. 24 søfolk mister livet i den brusende brænding, mens de lokale kun kan stå inde på kysten og høre deres skrig. Indtil der til sidst bliver helt stille...
På baggrund af dette besluttes det at opføre Lyngvig Fyr. Vestkysten har brug for endnu et fyrtårn - de to i hhv. Bovbjerg og Blåvand kan ikke dække hele den farlige strækning mellem dem. Hvert år kræver den farlige brænding sine ofre, og derfor kalder man også kysten for “Jernkysten”.
Det sidste fyrtårn på Vestkysten
Lyngvig Fyr er det sidste i rækken af opførte fyrtårne langs den jyske vestkyst og i 1906 kaster det for første gang sin karakteristiske, fejende lyskegle ud over klitlandskabet. Fyret rager godt op i det flade klitlandskab, og kan med sin flammehøjde på 53 meter ses langt væk. Flammehøjden angiver, hvor højt lyset i fyrtårnet befinder sig, over havets overflade.
Et hus, tre familier
Da Lyngvig Fyr blev bygget var der arbejde til ikke mindre end tre personer: fyrmesteren, fyrassistenten og fyrpasseren. Alle tre boede med hver deres familie i den gamle fyrmesterbolig, hvor de dog havde hver deres lejlighed. Med havet og klitterne som nærmeste naboer, har de tre familier dannet deres eget lille samfund ved denne sandede og forblæste del af landet.
En lys historie
Lyngvig Fyr er oprindeligt bygget med en roterende linse, der blev trukket af et urværk med et lod, som kunne bevæge sig hele vejen ned gennem trappeskakten. Linsen skulle rundt én gang hvert 20. sekund, og derfor måtte urværket trækkes op af et håndspil hver 4. time. I 1920 blev den oprindelige acetylengasbrænder skiftet ud med en petroleumsglødebrænder. Lyset i fyrtårnet har i mange år haft en karakteristisk fejende kugle, men i 2011 blev linsen i Lyngvig Fyr skiftet ud med LED-lys, da Farvandsvæsenet nedlagde de danske fyr. I 2013 lykkedes det dog en lokal forening “Lyngvig Fyrs Venner” at få genetableret det fejende lys fra Lyngvig Fyr til glæde for både klittens lokale beboere og de udenlandske gæster, der nu igen kan nyde det oprindelige lys. Foreningen nedlagde sig selv i 2015.