Har du spørgsmål i forbindelse med byggesagsbehandling, anmodning om risikovurderinger, museale udtalelser etc.
Så kontakt ArkVest
Tlf. 75 22 08 77 / 97 36 23 43
Mail: post@arkvest.dk
Forundersøgelsen bliver udført inden et byggeri eller jordarbejde går i gang. Der bliver der gravet søgegrøfter med gravemaskine, hvor arkæologerne undersøger, hvad der gemmer sig under mulden. På den måde kan omfanget, værdien og karakteren af fortidsminderne blive vurderet. På baggrund af forundersøgelsen kan arkæologerne frigive området, og så kan du som bygherre fortsætte arbejdet. Hvis du alligevel finder fortidsminder under byggeriet efter frigivelsen, er du forpligtet til at informere ArkVest. I så fald er det Slots- og Kulturstyrelsen, der afholder udgifterne, da ArkVest juridisk har frigivet området.
Hvis arkæologerne derimod vurderer, at området (eller dele af det) skal undersøges ved en reel arkæologisk udgravning, har du som bygherre mulighed for at ændre i projektplanerne og dermed undgå eller mindske en udgravning. Hvis dette ikke er muligt, fortsætter arkæologerne undersøgelserne.
Bliver der ved forundersøgelsen af et område fundet væsentlige spor af fortidsminder, kan hele eller dele af området blive indstillet til arkæologisk udgravning. Ved en udgravning undersøger arkæologerne det indstillede areal ved at grave muldlaget af med gravemaskine. Under muldlaget kommer den lysere undergrund til syne, som gemmer på spor gennem alle tider: huller fra husstolper, nedgravninger til værkstedshytter, brønde, grave, gruber, ildsteder, ovne og meget mere, som fortæller os om historien på stedet. I stolpehullerne kan der være keramik, i værkstederne er der måske rester efter et håndværk, brøndenes dyb kan gemme på træ og affald, gravene kan rumme brændte knogler og kistebegravelser, gruberne kan være alt fra skraldespande til offerhuller, i ildstederne ligger forkullede rester efter en forgangen hverdag og ovnene har måske levn efter produktion af jern.
Sådanne anlæg, huse og grave fra stenalderen til nutiden bliver undersøgt og dokumenteret, og vi tager historierne fra undergrunden med videre i forskningen og formidlingen af vores fælles kulturarv.
Museumsloven angiver præcise retningslinjer for, hvordan det arkæologiske arbejde skal udføres (jf. kapitel 8)
Læs mere i "Folder til bygherre" og på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside
Har du spørgsmål i forbindelse med byggesagsbehandling, anmodning om risikovurderinger, museale udtalelser etc.
Så kontakt ArkVest
Tlf. 75 22 08 77 / 97 36 23 43
Mail: post@arkvest.dk
Hent ARKVESTs folder, der svarer på de mest almidelige spørgsmål fra bygherrer.
![]() |
Ringkøbing-Skjern Museum |