Den 10. juli 1920 red Christian 10. over den gamle grænse i Sønderjylland. Konge på sin hvide hest markerede, at Sønderjylland nu var blevet en del af Danmark.
Den 10. juli 2020, 100 år senere, inviterede Ringkøbing-Skjern Museum, Ringkøbing Museumsforening, Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv og Grænseforeningen for Ringkøbing og Omegn til et eftermiddagsarrangement i museumshaven ved Ringkøbing Museum, hvor Genforeningen og ikke mindst Ringkøbings helt særlige Genforeningssten var i fokus.
Den 10. juli 2020 fejrede vi Genforeningen i haven ved Ringkøbing Museum. Denne dag var Ringkøbing Museumsforening vært for et hyggeligt eftermiddagsarrangement, mens både Ringkøbing-Skjern Museum, Ringkøbing Lokalhistoriske Arkiv og Grænseforeningen for Ringkøbing og Omegn var at finde i museumshaven.
Det blev en hyggelig dag i Genforenings tegn.
Genforeningen kort
I 1864 tabte Danmark ikke bare til Tyskland. Landet mistede også de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg. Efter 1. Verdenskrig og Versaillesfreden blev det besluttet, at befolkningen i de gamle hertugdømmer, hvor nogle følte sig danske og andre tyske, selv måtte vælge om deres land var tysk eller dansk. Områderne blev delt ind i zone 1 (Nordslesvig) og zone 2 (Mellemslesvig og Flensborg). Borgerne gik til stemmeurnerne, og med ca. 75 % af stemmerne blev zone 1 en del af Danmark. Zone 2 stemte tysk og en ny grænse mellem Danmark og Tyskland blev trukket. Fra 15. juni 1920 var Sønderjylland under dansk suverænitet, og den 10. og 11. juli blev den såkaldte Genforening fejret.
En sten uden ord…
Også i Ringkøbing skulle Genforeningen fejres, og som i så mange andre danske byer skulle der rejses et mindesmærke, en Genforeningssten.
En sten blev fundet. Man fandt også en plads. Men! Man blev aldrig enige om, hvad der skulle stå på stenen. Nu, 100 år efter, er stenen flyttet til haven ved Ringkøbing Museum, og her ligger den - stadig uden ord.
På Ringkøbing-Skjern Museum ønsker vi at sætte denne Genforeningssten til debat.
For skal den have sine ord? Skal den blive som den er nu? Eller har den udspillet sin rolle?
Læs mere om Genforeningsstenen