Der er fundet spor efter vandmøller tilbage fra vikingetiden i Vestjylland. Det nyeste byggeprojekt på Bork Vikingehavn er derfor en vandmølle, som den ville have set ud omkring år 1000. Se med når håndværkerne bygger.
Vikingehavnens nye vandmølle er baseret på vestjyske fund fra Sejrup og Omgård, som har været eksempler på tidlige vandmøller i Danmark. Ligeledes er rekonstruktionen for vandmøllen baseret på en udgravet understrømsmølle fra Niederber fra år 800.
Munkene kom med vandmøllen
I vikingetiden har man malet melet med håndkraft enten ved grutning eller med en håndtrukket kværn, men med kristendommen og munkene kommer vandmølleteknikken til Danmark, så man nu kunne male større mængder mel af gangen. Tidligere beslaglagde forarbejdningen af korn hver tiende persons arbejdskraft. Den vanddrevne mølle krævede kun en for hver to hundrede mand.
Møllestenene var fra Norge
Møllesten har været importeret fra Norge, der har handlet med glimmerskiffer. Nordmændene har skåret kværnsten ud fra bjergsiden, og siden sejlet dem til Danmark. Glimmerskiffer egner sig godt som møllesten, da der i denne sten findes hårde granater. Når stenen bruges og dermed slides vil granaterne stå frem, og på den måde holde sig selv skarp.
Fra korn til brød
I forbindelse med møllen skal opføres en ovn, således at man, som gæst, kan få et indblik i arbejdsprocessen fra korn til brød i vikingetiden. Ønsker man at støtte møllebyggeriet, kan der doneres en skilling i kirkebøssen i Sankt Erasmus Kirke på havnen.
Mød håndværkerne
Håndværkerne bygger på vandmøllen de fleste dage. Har du lyst til at vide mere om vandmøllen, så spørg dem - de vil gerne fortælle. Vær dog opmærksom på, at der kan forekomme dage, hvor byggeriet ligger stille. Men du er stadig velkommen til at gå hen og kigge på byggeriet.