I forbindelse med arkæologiske forundersøgelser i Ringkøbing K området har Ringkøbing-Skjern Museum fundet spor efter en såkaldt ”Woodhenge” – en cirkel af rejste træstolper, som blev brugt til kultiske formål for 4.000-5000 år siden.
Ringkøbing K arbejder på at kunne opføre en kopi af anlægget i 2015, som et led i det naturprojekt, som Ringkøbing K vil skabe, før de første huse i området bliver bygget.
Astronomi, soldyrkelse eller gudedyrkelse. Det kan have været noget af det, som stammemedlemmerne i bronzealderens bondesamfund i Ringkøbing K området har brugt en såkaldt Woodhenge til, som arkæologer fra Ringkøbing-Skjern Museum har fundet spor af. Det er en af de første gange, der er fundet spor efter en Woodhenge i Danmark, som især kendes fra England, hvor flere lignende anlæg i træ og sten er fundet. Det mest velbarede og berømte af disse er Stonehenge.
”Woodhengen i Ringkøbing K måler 30 meter i diameter med cirka to meter mellem hveraf de ca. 30 cm tykke egetræsstolper, der har rejst sig højt i landskabet. På toppen har de muligvis været forbundet af tværliggende stolper. Der er altså tale om et markant anlæg, som har kunnet ses vidt omkring – både fra fjorden og fra landsiden. Og sikke en udsigt man har haft til vandet og landskabet fra stedet allerede dengang”, siger Poul Krogh Jørgensen, museumsinspektør ved Ringkøbing-Skjern Museum.
Magnet for liv og aktivitet
I 2015 forventer Ringkøbing K at genopføre Woodhengen, som et led i det naturprojekt, der skabes før byggeriet af de første huse i den nye bydel går i gang. Anlægget bliver placeret syd for den kommende bebyggelse ud mod fjorden.
”Woodhengen bliver den eneste af sin art i Danmark og har potentiale til at blive en unik attraktion, der kan trække besøgende til Ringkøbing K og bidrage til at skabe liv i området, allerede før de første huse er bygget. De arkæologiske fund i området viser, at det har været et attraktivt område at bosætte sig i allerede for 4.000-5.000 år siden. Vi håber naturligvis, at dem der besøger området får den samme oplevelse og får lyst til at slå sig ned i Ringkøbing K”, siger Søren Adsersen, projektdirektør i Ringkøbing K.
Woodhengen kan både blive brugt til at formidle historien om anlægget, livet i bronzealderens bondesamfund og udviklingen af den nye bydel Ringkøbing K. Det præcise koncept for genopførelsen af anlægget ligger endnu ikke fast.
For mere information kan pressen kontakte:
Søren Adsersen, projektdirektør, tlf. 25 21 56 58, e-mail: soa@ringkoebingk.dk
Poul Krogh Jørgensen, museumsinspektør, Ringkøbing-Skjern Museum, tlf.: 97 36 23 43, e-mail: pkj@arkvest.dk
Læs mere om Ringkøbing K på www.RingkoebingK.dk