![]() |
Ringkøbing-Skjern Museum |
Den 8. juni 1876 – en dejlig lys forsommerdag hvor ingen tænkte på Covid-19 – blev Sidsel Kristensen på 21 ¼ år (meget præcist må man sige) gift med den 30-årige toldkarl (han var altså ikke troldkarl, han arbejdede bare ved toldvæsenet) ungkarl Niels Cecilius Petersen. Forloverne var gæstgiver i Ringkøbing Jens Pedersen og husmand i Hee Christen Hansen. Sidsel var, ”vacc 12. Juli 1855 af Blicher” (Jens Peter Blicher, der var distriktslæge i Ringkøbing 1843-56).
Mit leksikon fortæller, at ”vaccination” kommer af det latinske ord for ko ”vacca”. Metoden med at indgive en sygdom i manipuleret eller svækket form for at forberede immunforsvaret på det rigtige angreb blev nemlig opfundet med køer som mellemstation. Mens mennesker angribes af kopper får kvæg de beslægtede kokopper. Nu forholder det sig imidlertid sådan, at mennesker, der omgås meget med syge køer, kan få kokopper. Sådanne personer er immune, når epidemier af rigtige kopper rammer. Og hokus pokus, nu mangler vi bare systematik og en stærk stat. Mod slutningen af 1700-tallet blev koppevaccinationen udviklet og forfinet, og i 1810 blev der indført tvungen kokoppevaccination af alle børn i Danmark. Men hvordan skulle man nu sikre, at alle virkelig fik behandlingen. Jo, man kunne jo f.eks. kræve, at præsterne skulle se en kokoppeindpodningsattest før de måtte gifte de unge (og nogle gange ikke helt så unge) mennesker. Det er altså det, der er på spil i Ringkøbings gamle kirkebog.
Vi har mange kokoppeindpodningsattester i Ringkøbing-Skjern Museums samlinger, og vi har også gode billeder af flere af dem. Vi skal imidlertid bruge den med doktor Erik Holsts underskrift. Den har vi kun i helt elendig kvalitet. Under normale omstændigheder ville jeg hente den frem og lave en ny scanning, men nu for tiden siger statsministeren, at jeg skal blive hjemme, så i en højere sags tjeneste tager vi det rystede billede – læseren vil hilse det velkomment som dagens lille bidrag til at bryde smittekæderne:
Så mens vi venter på vaccinationen mod Covid-19 kan vi jo glæde os over, at koppevaccinationen virkede. I dag bærer mange et lille ar på den ene skulder, men ikke de yngre generationer. Sygdommen blev erklæret udryddet i 1980.
En Vaccination. Maleri af Anna Ancher fra 1899. Foto: Skagens Museum, Public Domain
Men indtil videre har vi jo ingen Coronavaccine, så vi må klare os med en mere primitiv metode. Her kommer doktor Holst fra før ind i historien. Erik Begtrup Holst tog sin medicinske eksamen i 1854. Herefter virkede han i Korsør, hvor han under en alvorlig koleraepidemi lod de syge isolere. Bagefter skrev han en afhandling om sin fremgangsmåde, der var stik imod autoriteternes anbefalinger, men som siden blev god latin. Afhandlingen skaffede den unge læge et ridderkors og den fornemme stilling som fysikus, dvs. amtslæge, i Ringkøbing Amt. Fra 1858 til hans død i 1907 var han en central figur i Ringkøbings borgerskab med mange hverv i foreninger og bystyre.
Fysikus og dr. Med. Erik Begtrup Holst
Også jeg skal koncentrere mig om at skrive en afhandling. Om den bringer mig på den samme grønne gren som doktor Holst er nok tvivlsomt. Og lige nu, hvor jeg efter Holsts gamle anvisning er gået i frivillig isolation, føles min afhandling heller ikke lige så vigtig som hans…
Tilbage til kirkebogen…
![]() |
Ringkøbing-Skjern Museum |